Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Σακχαρώδης Διαβήτης- Η ύπουλη νόσος

    Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το άτομο εμφανίζει σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Όταν η ινσουλίνη απουσιάζει ή δεν επαρκεί, εμφανίζεται υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, που είναι γνωστές ως διαβητικές επιπλοκές.  Στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 900.000 άτομα, δηλαδή 8% του συνολικού πληθυσμού, πάσχουν από διαβήτη. Δυστυχώς, άλλοι τόσοι περίπου πιθανολογείται ότι έχουν διαβήτη εν αγνοία τους, ενώ σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη στο άμεσο μέλλον. 

    Η μεταβολή του τρόπου διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησε σε αύξηση της παχυσαρκίας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. 

Διατροφικές Συμβουλές

    Προτείνεται η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας, η οποία να είναι χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, αλλά υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών, για την μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το επιτρεπτό όριο πρόσληψης κορεσμένων λιπιδίων είναι το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας, ενώ για την χοληστερόλη το ανώτατο όριο είναι 200 mg ημερησίως. 

  Υπάρχουν επίσης συστάσεις οπως να προσθέτει ο διαβητικός στη διατροφή του περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, διότι ικανοποιούν περισσότερο το αίσθημα της πείνας και προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους απλούς. Επίσης, οι διαβητικοί θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές με χαμηλό ή μέσο γλυκαιμικό δείκτη, γιατί ο οργανισμός τις χωνεύει με πιο αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε η αύξηση ζαχάρου στο αίμα να είναι μικρή και σταθερή, που είναι ευεργετικό για την υγεία. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: το πολύσπορο ψωμί ή σικάλεως, η αραβική πίτα, το πλιγούρι, το μπασμάτι / αναποφλοίωτο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, η βραστή πατάτα, το μήλο, το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα, τα φυστίκια, το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, η ντομάτα και η φρουκτόζη. 

Γιαννακάκη Τόνια Πτυχιούχος 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου